Waarom

Wat zijn bloedzuigers?

Kenmerken

Parasitaire ringworm. Op de romp bevinden zich twee zuignappen. De voorste omgeeft de mond, de achterste bevindt zich op de buikzijde.

Biotoop

Bloedzuigers worden vooral gevonden in gebieden waar zoet water aanwezig is, al kunnen sommige soorten ook in de zee worden aangetroffen.

Verspreidingsgebied

Alle werelddelen, behalve de Arctische gebieden.

Maten en leeftijd

Tussen de 0,5 en de 30 centimeter lang. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden.

Leefgewoonte

Wachten tot hun slachtoffer langskomt en zuigen zich dan vast.

Wat doet een bloedzuiger?

In het midden van de voorste zuignap zit de mond. Met behulp van enkele tandjes wordt een wond gemaakt en dan zuigt de bloedzuiger zich vol met bloed. Wanneer het dier bloed wil zuigen stoot hij zijn kaak in de huid van het slachtoffer. Hij scheidt dan onmiddellijk een soort vloeistof af die voorkomt dat het bloed gaat stollen. Hierdoor kan de bloedzuiger een grotere hoeveelheid bloed opzuigen.

Daarbij wordt zijn lichaam drie- tot viermaal zo dik. Wanneer de bloedzuiger geen nieuw slachtoffer vindt, kan hij maanden met behulp van het opgeslagen bloed overleven.

Het gevaar van bloedzuigers

Probeer nooit een bloedzuiger te verwijderen door aan het midden van het dier te trekken.

Als je de bloedzuiger wilt verwijderen door erin te knijpen, er zout op te strooien, er iets brandends tegen te houden of door een andere methode te gebruiken die de bloedzuiger hindert tijdens het voeden, kan het dier verteringssappen waar bacteriën in zitten in de open wond spuiten en ontstaat er gevaar voor infectie.

shutterstock_341843072